PETICIJA: PODPIS ZA FRANJO

Podpis za Franjo je kampanja projekta »Moj šport je Franja« za ozaveščanje pomembnosti vrednot v športu. S podpisom peticije izkažete, da so vrednote v športu pomembne za vas in s tem podpirate naša prizadevanja, da vrednote krepimo skozi povezovanje športa in kulture. V nadaljevanju si preberite našo zgodbo o razlogih za nastanek peticije.

Podpis za Franjo je kampanja projekta »Moj šport je Franja« za ozaveščanje pomembnosti vrednot v športu. S podpisom peticije izkažete, da so vrednote v športu pomembne za vas in s tem podpirate naša prizadevanja, da vrednote krepimo skozi povezovanje športa in kulture. V nadaljevanju si preberite našo zgodbo o razlogih za nastanek peticije.

Naša zgodba
Kaj je Franja in zakaj pričenjamo s peticijo?
Naša zgodba se prične leta 1982, ko je bila organizirana prva kolesarska prireditev pod imenom Maraton Franja v Sloveniji. Maraton je dobil ime po Partizanski bolnici Franja, ki je delovala med drugo svetovno vojno in od vsega začetka je Maraton z imenom Franja predstavljal vrednote v športu in povezovanje med športom in kulturno dediščino. Maraton Franja je skozi leta postal največji kolesarski dogodek in ena izmed najbolj prepoznavnih rekreativnih športnih prireditev v Sloveniji.

Partizanska bolnišnica Franja je danes državni kulturni spomenik humanosti in je bila prepoznana tudi kot pomemben simbol Evrope nagrajene z znakom evropske kulturne dediščine: »Franja je izjemen simbol človeškega poguma in zdravstvene oskrbe, solidarnosti in tovarištva v stiski, med osebjem in ranjenimi različnih narodnostmi « .
O cilju naše kampanje želimo obvestiti tudi posameznike in organizacije v tujini saj imajo Evropske države, športne organizacije, društva in ljudje različne poglede kako predstavljati vrednote na športnih dogodkih.

Prepričani smo, da je ime Franja s svojim preteklim poslanstvom in zgodovino pravo ime za ozaveščanje o vrednotah v športu. Ime z jasnim sporočilom. Ime, ki jasno odraža vrednote, ki jih želimo predstavljati neglede na šport in državo. Ime, zaradi katerega smo lahko ponosni, ko smo udeleženci ali sodelujoči na športnih dogodkih. Ime, ki naj nas stalno opominja na naše vrednote in nas usmerjajo, da postanemo boljši ljudje in bolj povezana skupnost.

Solidarnost, prijateljstvo, medsebojno razumevanje, vztrajnost in poštenost predstavljajo pet vidikov skupnih kulturnih in športnih vrednotah.

Z vami želimo deliti tudi trenutek, ki se je zgodil ob pričetku tretjega Maratona Franja v letu 1984 in je ostal vsem v trajnem spominu. Udeležence Maratona je pozdravila legendarna zdravnica Franja Bojc Bidovec, po kateri je bolnica tudi dobila ime. Pozdravila in spodbudila jih je z besedami, ki so danes postale že legendarne: »Vem, da ne bo enostavno za vas, verjemite mi, da ni bilo lahko niti za nas«.

Sedaj po 35 letih se lahko ozremo nazaj in vprašamo kaj lahko prireditev kot je Maraton Franja še nadgradi v prihodnje in bo navdihujoče tudi za nove generacije? Lahko bi rekli, da je ime, strast do kolesarjenja, povezanost med ljudmi in s tradicijo ter predvsem skupne vrednote tiste, ki prireditvi dajejo unikatnost in evropski pomen. Kolesarski klub Rog, ki je vsa leta glavni organizator in Mestni muzej Idrija sta v maju 2016 podpisala memorandum (preberite memorandum)o medsebojnem sodelovanju z namenom poudariti skupne vrednote, ki so del zgodovine Partizanske bolnice Franja in Maratona Franja BTC City, kot se maraton imenuje danes.

Maraton Franja je danes največja rekreativna kolesarska prireditev v Sloveniji.
Maraton Franja je danes največja rekreativna kolesarska prireditev v Sloveniji.

Predhodni direktorji Maratona Franje so vedeli, da je potrebno kulturno noto in človeške vrednote (solidarnost, prijateljstvo, medsebojno razumevanje, vztrajnost in pravičnost), ki so povezani z imenom Franja, vključiti in poiskati načine, da se ta sporočila posredujejo tudi vsem udeležencem in gledalcem na dan kolesarske prireditve.

S peticijo želimo izpostaviti te vrednote in ime Franja na evropski ravni. Vemo, da se pobudo podana od spodaj navzgor lahko zlahka spregleda in ne dobi ustrezne podpore. Kljub temu želimo poskusiti, saj menimo, da nam evropski projekt Moj šport je Franja lahko pomaga, da naredimo prave korake k večji obveščenosti in razlogih za podano evropsko peticijo Podpis za Franjo. Različne športne in kulturne aktivnosti v projektu Moj šport je Franja izkazujejo naš namen, da je postopoma mogoče povezovati šport in kulturo. Dodana vrednost je prav osnovano sodelovanje z Mestni muzejem Idrija in Partizansko bolnico Franja, ki bodo omogočile skupne aktivnosti tudi v prihodnje.

Na podlagi preteklih izkušenj, aktivnosti projekta in dosedaj prejetih povratnih informacij menimo, da mora biti pomen človeških vrednot bolj izpostavljen na evropskih športnih dogodkih in prireditvah. Naš pristop je od spodaj navzgor. Sedaj, ko je na voljo spletna peticija, želimo pridobiti širšo podporo med evropskimi državljani s pomočjo naših partnerjev v projektu My sport is Franja – evropska pobuda za integracijo športa in kulturne dediščine.

Dogodki v letu 2017
Sodelovanje med športom in kulturo na evropski ravni je nekaj novega in razmišljali smo o tem, kako lahko premagamo izzive ter hkrati damo pomen različnim športnim dogodkom, ki si želijo promovirati skupno kulturno dediščino na lokalni ravni. V letu 2017 bodo dogodki v okviru projekta My sport is Franja s strani športnih organizacij – partnerjev projekta – organizirani v Avstriji, Italiji, Slovaškem, Sloveniji in na Hrvaškem od aprila do oktobra.

Mojca Pinterič (levo) in Froukje Zuidema, Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Sloveniji sta bili med prvimi podpisniki peticije Podpis za Franjo.
Mojca Pinterič (levo) in Froukje Zuidema, Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske v Sloveniji sta bili med prvimi podpisniki peticije Podpis za Franjo.

Če vas naša zgodba navdihuje, jo prosim delite. Da obvestimo čim širšo javnost nam lahko pomagate tudi tako, da obvestite vaše prijatelje, sodelavce in enako misleče ljudi tudi preko družabnih medijev.

Hvala vsem vam za vašo podporo!
academy@franja.org

 

Deli z drugimi